Att skapa ett nytt inlägg (Skriva nyhet)

Att skapa ett nytt inlägg på hemsidan är väldigt enkelt. Det är i stort sett som att skriva i vilket ordbehandlingsprogram som helst. För att komma till sidan där man skapar ett nytt inlägg klickar man:

Administation » Inlägg » Skapa nytt

Man börjar med att skriva en passande rubrik till inlägget. Därefter genereras en permalänk med hjälp av rubriken. Denna kan ändras vid behov. Notera att permalänken måste vara unik. Skulle man använda samma rubrik för två inlägg som publiceras samma månad läggs ’-2’ till i slutet på permalänken (något man vill undvika). Det går däremot att använda samma rubik på inlägg som publiceras olika månader.

När man sedan börjar skriva texten för inlägget har man en rad ikoner ovanför som används för att formatera text, skapa tabeller m.m. De flesta känner man igen från övriga ordbehandlingsprogram men vissa är nya. Om man för muspekaren över en ikon kommer det upp text om vad det är för något. Nedan finns några nya som troligtvis kommer komma till användning:

Link2PostLink2post
Används för att enkelt skapa en länk till ett inlägg eller sida. Markera texten som skall bli länk och tryck sedan på ikonen.

NextGENNextGEN
Används för att inkludera foton som finns i galleriet.

Infoga EnkätWP-Polls
Används för att infoga en befintlig enkät.

Sedan några andra tips:

 • Du behöver aldrig skriv vem som skrivit nyheten. Det kommer automatiskt med.
 • För nytt stycke, tryck Enter. För ny rad, tryck Shift-Enter.
 • Du kan välja att posta ett inlägg som ’Styrelse’ genom att kryssa för rutan på högersidan. Då står det att Styrelsen har postat inlägget istället för ditt namn.
  Posta som styrelse
 • Om ett inlägg endast är menat till medlemmar, välj kategorin ’Medlemsinfo’ på högersidan. Inlägg i denna kategori syns enbart för användare som har rollerna ’Medlem’ och ’Styrelse’. För att välja ut enbart vissa roller kan man använda rutan ’Readers’, mer info om den finns längre ner under ’Att skapa en ny sida’
  Kategorier
 • Om du inte hinner skriva klart ett inlägg kan du välja att spara det till senare genom att trycka ’Spara utkast’.

Det finns mycket annat smått och gott man kan göra, men lite måste man ju få hitta själva också.

Att skapa en ny sida

För att skapa en ny sida klickar man:

Administration » Sidor » Skapa ny

Sidan ser i stort sett ut som den som man gör skapar nya inlägg med. Vissa delar har dock försvunnit och andra tillkommit:

 • I sidattributerna kan man välja om sidan skall ligga under någon annan sida. T.ex. så vill vi ha alla sidor med olika typer av kontaktinfo under den redan skapade sidan ’Kontakt’. Mera detaljer kring sidattributerna finns under ’Hjälp’ uppe till höger.
 • Om du vill exkludera en sida från menyn tar du bort bocken vid ’Inkludera denna sida i listan av sidor’.
  Exclude Pages
 • Man kan även välja att endast visa sidan för användare med vissa roller, t.ex. endast för styrelsen. Kryssa då för ’Restrict for Sida’ och sedan de roller som skall komma åt sidan.