Kompostkunskap

Det nya sopsystem har nu varit igång i drygt en vecka. Under denna veckan har det vid flera tillfällen påträffats otillåtet avfall i behållarna för biologiskt avfall. Med andra ord känns det aktuellt med lite ytterligare upplysning om vad som inte är ok att slänga i dessa behållare, men som ändå påträffats under veckan.

  • Plastpåsar (restavfall)
  • Plastförpackningar (skall till återvinningsplats)
  • Mjölkpaket (skall till återvinningsplats)
  • Glasburkar (skall till återvinningsplats)
  • Metallburkar (skall till återvinningsplats)
  • Blöjor (restavfall)
  • ….

Listan kan göras lång. Det har även påträffats plastpåsar fyllda med biologiskt avfall och kompostpåsar fyllda med restavfall, vilket inte heller är ok. Använd de bruna kompostpåsarna som finns att hämta i Mangelrummet i tvättstugan tillsammans med påshållaren som delades ut i samband med nyckelutdelningen. Skulle det vara så att ni saknar en påshållare så vänligen skicka ett mail till avfall@gamlestadstorget.com, några har troligtvis missat att få med sig en eftersom vi har flera kvar.

Något att tänka på är att en restavfallspåse oftast inte går att få ner i den biologiska behållare pga av att inkasthuset för den behållaren är betydligt mindre då den är gjort för att passa den bruna kompostpåsarna. Är det så att ni har problem att få ner påsen, så slänger ni troligtvis påsen i fel behållare!

Än så länge har lite mer en 1/3 av den bruna kompostpåsarna hämtats ut. Detta är en bra början men vi hoppas att flera hushåll hämtar sina påsar och börjar sortera sitt avfall så fort som möjligt. Detta kommer annars leda till att behållarna för restavfall kommer bli fulla innan tömning samt en dramatisk ökning av föreningens sophanteringskostnad.

Mer information kring vår sophantering finns [link2post id=”210″]här[/link2post]. Har man ytterligare frågor eller funderingar kan man skicka ett mail till avfall@gamlestadstorget.com.